Nová série nahrazuje stávající série P1D a AZ. Válce jsou k dispozici ve velikostech pístu od 32 do 125 mm.

Válec P1F - výkon a životnost
Válec P1F - výkon a životnost

Série P1F je vhodná pro všeobecné průmyslové aplikace, jako je lineární pohyb, upínání, zvedání a kontrolní úlohy v různých provozních podmínkách. Standardní verze profilu válce P1F-S je doplněna svorníkovým válcem P1F-T.

Všechny válce jsou plně kompatibilní s normou ISO 15552, která stanoví standardní rozměry zaměnitelnosti pro pneumatické válce s odnímatelným montážním příslušenstvím. Řada P1F-S se standardním profilem je vhodná pro použití v mnoha pracovních prostředích. Dodávají se například verze pro standardní a venkovní prostředí, s technologií polyuretanového těsnění pro zajištění prodloužené životnosti v aplikacích, jako jsou zařízení pro manipulace s materiály, automatizace a transport.

Ke stažení:
PDF: Nové válce P1F - Parker / Fluidtechnik Bohemia / MM Průmyslové spektrum

Aplikace pro drsné prostředí
Pro aplikace, kde je vyžadována zvýšená chemická odolnost a kde by stírací kroužek v předním víku mohl být vystaven agresivním chemikáliím, mohou být válce P1F vybaveny stíracím kroužkem vyrobeným z fluoroelastomerových směsí (FKM). K dispozici jsou také varianty s kovovými stíracími kroužky pro použití v drsném a extrémním prostředí. Například pro aplikace, kde může být pístnice znečištěna pryskyřicí, ledem, cementem, cukrovými krystaly, těstem apod., zejména v oblastech zpracování dřeva, chlazení/ochlazování, chemikálií, potravin a nápojů či v cementářském průmyslu, je nejlepší volbou právě kovová stěrka a pístnice tvrdě pochromovaná. Další verze P1F-A s certifikací ATEX se standardním profilem je vhodná i pro potenciálně výbušná prostředí.

Nová série pracuje podle verze v tepelném rozsahu –40 °C až do +150 °C. Jednoduchý vnější design servopohonů P1F podporuje snadné čištění a nabízí dobrý estetický vzhled. Další výhody zahrnují nerezové tlumicí šrouby na jedné straně i přípojky vzduchu a senzorů umožňující rychlý přístup ke všem nastavením shora, také na jedné straně. Těsnění pístnic jsou kombinována do jediného konstrukčního dílu, což snižuje tření a zvyšuje životnost válců. Vedení pístnice z PTFE slouží ke snížení radiální vůle. Připravenost pro standardy Průmyslu 4.0 je zajišťována prostřednictvím dvou T-drážek na horní straně. Zde mohou být umístěna čidla, jako jsou analogové senzory P8S CPS nebo senzory IO-Link.

Individualizace možná
Výrobu pneumatických válců s libovolným zdvihem podle individuálních požadavků zajišťuje v ČR autorizovaný Parker Premier Distributor – firma Fluidtechnik Bohemia v Brně. Tradice výroby válců již od roku 1994, hluboké zkušenosti v automatizační technice, krátké dodací lhůty, možnost nestandardních úprav či kompletace válců s příslušenstvím (jako jsou ventily, spínače, upevnění) jsou dlouholetou konkurenční výhodou společnosti. Vnější průměr pístních tyčí je dokončován na válečkovacím zařízení pro dosažení velmi hladkého a zpevněného povrchu, který má vliv na otěruvzdornost a prodlouženou životnost. Při montáži je používán elektrický utahovák s automatickou kontrolou utahovacího momentu a každý pneumatický válec je testován na moderním zkušebním zařízení.

Kromě válců P1F firma Fluidtechnik Bohemia vyrábí další typy pneumatických válců včetně bezpístnicových z konstrukční řady Origa System Plus. Dodává navíc široký sortiment pneumatických prvků Parker Hannifin, pohonů a průmyslových armatur.